Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Zo maak je een cv waarmee je jezelf in de spotlights zet

Wat is een cv en hoe maak je er één?

Het is tijd voor een nieuwe baan! Je weet dat je daarvoor op zoek moet naar interessante vacatures en dat je daarna motivatiebrieven kunt gaan schrijven. Maar weet je wat eigenlijk de eerste stap moet zijn? Het maken van een professioneel cv!


Een werkgever verwacht dat je een overzichtelijk en goed cv toevoegt bij je sollicitatie. Dit is iets wat je niet mag onderschatten: het cv is vrijwel altijd belangrijker dan je sollicitatiebrief. Het is namelijk een kort en bondig overzicht van de volgende onderwerpen:


 • Personalia
 • Opleidingen
 • Werkervaring
 • Cursussen
 • Stages
 • Nevenactiviteiten
 • Vaardigheden
 • Talen
 • Interesses
 • Referenties  


Met een cv geef je in korte tijd belangrijke en relevante informatie over jezelf.


Een goed cv opent deuren

Je cv is voor recruiters en werkgevers de eerste kennismaking met jou als kandidaat en daarbij wil je natuurlijk een onvergetelijke indruk achterlaten. Maar let op: Je hebt hier maar heel kort de tijd voor! Een recruiter ziet namelijk honderden cv’s per dag en beoordeelt in slechts acht seconden of een cv de moeite van het bewaren waard is. Met een slecht opgesteld cv verdwijnt je sollicitatie al snel op de stapel met afwijzingen. 


Het doel van je cv is dan ook om je zelf zo goed mogelijk te presenteren. Na het lezen van jouw cv, mag er geen twijfel meer bestaan: jij bent dé ideale kandidaat voor de functie waarop je solliciteert. Je cv moet er als het ware uitspringen. Aan de slag dus, met het maken van een professioneel cv!


Het cv in een notendop

Laten we eerst eens kijken naar wat een cv eigenlijk is:


CV is de afkorting van Curriculum Vitae. De letterlijke vertaling van dit Latijnse woord is ‘levensloop’ en eigenlijk is dat een prima uitleg van het doel van het document. In je cv geef je namelijk een kort overzicht van je persoonsgegevens, capaciteiten, opleidingen en werkervaring. 


Je cv is het eerste wat een potentiële werkgever van jou te zien krijgt. Je kunt een cv dan ook gerust beschouwen als een presentatie van jezelf. Een cv mag niet te lang zijn, maar moet wel alle relevante informatie bevatten. Over het algemeen geldt:


 • De lengte van een cv bedraagt meestal maximaal 2 A4’tjes (maar indien echt noodzakelijk kan hier vanaf geweken worden)
 • Je personalia plaats je bovenaan je cv
 • Opleidingen en werkervaring beschrijf je in omgekeerd chronologische volgorde – het meest recente komt bovenaan te staan 


Wat minstens zo belangrijk is, is dat je cv er professioneel en overzichtelijk uitziet. In je cv mogen geen typfouten staan en je zet jezelf ermee in een positief daglicht. Je kunt een tekstverwerker gebruiken voor het maken van je cv, maar ook een cv generator. Het voordeel van deze laatste manier is dat je geen relevante informatie vergeet en dat je cv op professionele wijze wordt opgemaakt.


Het doel van een cv

Het allereerste cv werd ruim 500 jaar geleden geschreven. Sindsdien is er vrijwel niets veranderd aan het doel ervan. Met een cv wil je in één oogopslag aan een werkgever of recruiter laten zien welke opleidingen jij hebt gedaan, welke werkervaring je hebt en welke andere vaardigheden perfect aansluiten bij de vacatureomschrijving. 


Tijdens je carrière komt een goed en actueel cv tijdens verschillende situaties van pas:


 • Wanneer je solliciteert op een bestaande vacature
 • Wanneer je een open sollicitatie opstuurt
 • Wanneer je je inschrijft bij een uitzend- of recruitmentbureau
 • Wanneer je je zakelijke netwerk wilt informeren (bijvoorbeeld via LinkedIn)
 • Wanneer je je inschrijft voor bepaalde opleidingen 


Het hart van je cv

Het cv dat het meest gebruikt wordt, is het teruglopend cv, ook wel het omgekeerd chronologisch cv genoemd. Dit cv bestaat altijd uit de volgende drie onderdelen: je personalia, je opleidingen en je werkervaring. Maak je een teruglopend cv, dan begin je altijd met het vermelden van je persoonlijke gegevens, gevolgd door opleidingen en werkervaring. 


Personalia

Vermeld hierbij je:


 • Voor- en achternaam
 • Adres + woonplaats
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer  


Maar eventueel ook:Opleidingen

Onder de personalia maak je ruimte voor alle opleidingen die je hebt gevolgd. Deze opleidingen noem je op volgorde van meest recent naar minst recent. Vermeld de naam van de opleiding met daarbij de maand en het jaartal waarin je bent gestart en geëindigd. Vergeet ook niet te vermelden of je een diploma hebt behaald. (Ook niet afgemaakte studies mag je dus op je cv vermelden.) 


Werkervaring

Voor werkervaring geldt eveneens dat je dit noemt van meest recent naar minst recent. Belangrijk om te vermelden is de naam van het bedrijf en de functie die je had. Geef ook een korte opsomming van jouw taken en benadruk degene die terugkomen in de baan waar je nu op solliciteert. 


Heb je daarnaast duidelijk prestaties geleverd? Zet ze op je cv! Werkgevers en recruiters vinden het heel belangrijk om te weten wat je in een vorige baan hebt bereikt.


Tip: ook stages mag je op je cv vermelden! Vooral wanneer je nog niet over voldoende werkervaring beschikt of wanneer je stage perfect aansluit op de baan waarop je solliciteert, is het verstandig om stages prominent op je cv te zetten.


Overige onderdelen op het cv

Je personalia, opleidingen en werkervaring vormen het hart van je cv. Vaak is er echter ruimte voor meer relevante informatie, zoals: 


 • Hobby’s en interesses
 • Cursussen
 • Vaardigheden
 • Nevenactiviteiten
 • Talen die je beheerst
 • Persoonlijke eigenschappen
 • Referenties  


Heb je nog plek op je cv, zorg er dan zeker voor dat je informatie geeft over enkele van deze onderwerpen. Deze onderdelen kun je namelijk heel goed gebruiken om er als kandidaat uit te springen. Je benadrukt er als het ware jouw unieke eigenschappen mee!


Bijvoorbeeld:

Stel dat je in je vrije tijd graag fotografeert en dat je op zoek bent naar een baan als administratief medewerker. Solliciteer je op deze functie bij een onderwijsinstelling, dan kun je je fotografie-hobby vermelden, maar ook prima weglaten. Solliciteer je echter op een vergelijkbare functie bij een fotograaf, dan verdient deze interesse een prominente plek op je cv.


Het cv anno nu: belangrijke trends

Het promoten van jezelf is een actueel thema dat loopbaanspecialisten zien wanneer het om het maken van een cv gaat. Het toevoegen van een persoonlijk profiel is bijvoorbeeld een belangrijke trend. Hierbij vertel je in enkele zinnen iets over jezelf en voeg je een persoonlijke touch toe aan een document vol ‘saaie’ gegevens. Dit is een belangrijke manier om jezelf te onderscheiden van de andere sollicitanten. 


Ook zien we dat het toevoegen van beeld, zoals bijvoorbeeld een professionele foto, steeds belangrijker wordt. Soms worden er zelfs korte video’s gemaakt om een sollicitatie nog meer kracht bij te zetten. Personal branding – oftewel het presenteren van jezelf als ‘merk’ waarbij je positieve beelden en associaties oproept – speelt een belangrijke rol op het cv anno nu.


Een laatste trend op het gebied van solliciteren en cv’s, is het maken van een ander soort cv dan het meest gebruikte teruglopend cv. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor:


 • Het vaardigheden cv
 • Het chronologisch cv 


Het geheim van een goed cv

Zoals een motivatiebrief maatwerk is, zo is een cv dat ook. Je kunt niet hetzelfde cv iedere keer weer opnieuw gebruiken, zelfs niet als je binnen korte tijd op meerdere vacatures reageert. De kracht van een goed cv schuilt namelijk niet alleen in een professionele opmaak, maar ook in hoe goed de genoemde informatie aansluit bij de functie waarop je solliciteert. 


Door iedere keer weer te kijken hoe jij jezelf zo goed mogelijk in beeld brengt met je cv, hoe meer succes je zal hebben met solliciteren. Onthoud dat het bij het maken van een kloppend cv om personal branding gaat en speel hier handig op in!

Frans cv maken

Frans cv

Werken en wonen in Frankrijk is voor veel mensen een droom die uitkomt. Als je gaat solliciteren bij een Franstalig bedrijf in bijvoorbeeld Frankrijk of Wallonië moet je zorgen dat jouw cv in het Fran...

Lees verder »
CV online marketeer

CV voorbeeld online marketeer

Er is de afgelopen jaren een grote omslag te zien van analoge media naar digitale media. Van adverteren in tijdschriften, kranten en op de radio naar online advertenties en webshops. Op diverse vacatu...

Lees verder »
CV kok

CV voorbeeld kok

Heb je altijd gedroomd van het werken in de keuken? Bijvoorbeeld als zelfstandig werkend kok, chefkok of hulpkok? Maak gebruik van deze handige tips voor het opstellen van een professioneel en modern...

Lees verder »