Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Welke veelgebruikte woorden en zinnen kun je op je cv beter vermijden?

Veelgebruikte woorden en zinnen op je cv

Je cv is hét middel om jezelf positief onder de aandacht te brengen van werkgevers en recruiters. Je werkervaring, opleidingen en vaardigheden spelen daarbij uiteraard een belangrijke rol, maar je kunt nog meer doen om die droombaan te bemachtigen. Het gebruiken van de juiste woorden en zinnen op je cv zijn daar een goed voorbeeld van.


Hoe weet je nou welke woorden en zinnen dit zijn? Er zijn namelijk ook de bekende ‘dooddoeners’: woorden en zinnen die zo vaak worden gebruikt, dat ze iedere betekenis hebben verloren. Die moet je dus zien te vermijden. In dit artikel kun je alles lezen over veelgebruikte woorden en zinnen op je cv – zowel de woorden en zinnen die je wél en die je niet moet gebruiken.


De meest populaire woorden op een cv

Een goede manier om erachter te komen wat nou de meest populaire woorden zijn, is door te kijken naar het jaarlijkse rapport dat netwerksite LinkedIn hierover maakt. Ieder jaar analyseren zij wat de ‘buzzwords’ van dat moment zijn. Dit geeft natuurlijk ook een goed inkijkje in wat veelgebruikte woorden op een cv zijn.


Uit het laatste rapport over buzzwords op LinkedIn, blijken dit de 10 meest gebruikte woorden in Nederland te zijn:


 • Gespecialiseerd
 • Leiderschap
 • Gefocust
 • Strategisch
 • Ervaren
 • Gepassioneerd
 • Expert
 • Creatief
 • Innovatief
 • Gecertificeerd  


Hier storen recruiters zich aan

Als je een cv gaat maken, heb je wellicht niet in de gaten dat veelgebruikte woorden en zinnen op je cv storend kunnen werken. Recruiters krijgen echter iedere dag talloze cv’s onder ogen en door de standaard uitdrukkingen die vaak gebruikt worden, beginnen veel cv’s op elkaar te lijken. Saai, onorigineel en inspiratieloos… Die beoordeling is vaak genoeg reden om een curriculum vitae op de afwijsstapel te doen belanden.


Uiteraard wil je voorkomen dat jouw cv dit lot beschoren is, dus wees voorzichtig met welke woorden en zinnen je op je cv gebruikt. Dit zijn de uitdrukkingen die in de meeste gevallen hun betekenis hebben verloren:


 • Teamspeler
 • Flexibel
 • Ik houd van aanpakken
 • Mensen-mens
 • Echte duizendpoot
 • Geen 9-tot-5-mentaliteit
 • Resultaatgericht
 • Spin in het web
 • Manusje-van-alles 


Nu is het niet zo dat je deze veelgebruikte woorden en zinnen helemaal uit je cv moet schrappen. Bij een functie waarin je veel moet samenwerken, mag je best aangeven dat je hier goed in bent. De kunst is echter om je verhaal zo te brengen, dat het niet langer klinkt als een holle kreet, maar als een authentieke omschrijving van wie jij werkelijk bent.


Zo ga je om met veelgebruikte woorden en zinnen op je cv

Wanneer je populaire woorden en zinnen op je cv wilt gebruiken, is het belangrijk om ze te koppelen aan overtuigende voorbeelden. Hiervoor kun je de STAR-methode gebruiken. STAR staat voor:


Situatie: Hoe was de situatie?

Taak: Wat waren je taken?

Activiteiten: Wat heb je gedaan?

Resultaat: Wat was het resultaat? 


Dus wil je benadrukken dat je een echte duizendpoot of flexibel bent, geef dan duidelijke voorbeelden. Dit spreekt een recruiter of werkgever veel meer aan dan een dertien-in-een-dozijn opsomming zoals ze zoveel tegenkomen.


Voorbeeld:

Als administratief medewerker was ik werkzaam achter de schermen van het bedrijf. Toen de receptioniste onverwachts uitviel en er niemand was om voor haar in te vallen, ben ik achter de balie gaan zitten. Het ontvangen van gasten en beantwoorden van telefoontjes behoorden ineens tot mijn taken, terwijl ik dat normaal gesproken niet deed. Het ging mij goed af: zowel klanten als mijn leidinggevende waren zeer tevreden over mijn inzet en mijn flexibiliteit. Sindsdien viel ik vaker in bij de receptie.


Een goede plek om dit soort concrete voorbeelden die passen bij jouw persoonlijkheid op te nemen, is in je persoonlijk profiel. Dit is een stukje tekst van enkele zinnen waarin je net iets meer kunt vertellen over jouw interesses en drijfveren. 


Een professioneel cv maken

Populaire woorden en zinnen op je cv gebruiken hoeft dus niet altijd een slechte zet te zijn, maar we raden je aan om zorgvuldig af te wegen welke je echt wilt gebruiken. Door hier goed over na te denken, voorkom je dat jouw cv als middelmatig wordt beoordeeld en op de stapel met afgewezen sollicitaties belandt.

Je cv aanpassen per vacature vergroot de kans op die droombaan!

CV aanpassen per vacature

Veel mensen weten niet dat het maken van één goed cv eigenlijk niet voldoende is. Zij steken veel tijd en energie in het schrijven van een professioneel cv, maar wanneer het op solliciteren aankomt, w...

Lees verder »
Hoe vermeld je persoonlijke eigenschappen op je cv?

Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden

Het is een veelgehoorde vraag tijdens sollicitatiegesprekken: “Beschrijf jezelf eens in vijf woorden”. De recruiter of werkgever doelt in zo’n geval op jouw persoonlijke eigenschappen. Hij of zij wil...

Lees verder »
Een professionele lay-out van je cv is een must voor een goede sollicitatie

Professionele lay-out van je cv

De inhoud van je cv is belangrijk, maar de lay-out van je cv is het eerste wat de lezer ervan opvalt. Zorg er dan ook voor, dat je cv er tiptop uitziet en op een overzichtelijke manier laat zien over...

Lees verder »