Anti-chronologisch CV: voor- en nadelen

Veel werkervaring? Maak een teruglopend cv

Op het teruglopend cv (oftewel het omgekeerd chronologisch cv) vermeld je je meest recente werkervaring bovenaan. Dit is een groot pluspunt wanneer je al over enkele jaren (relevante) werkervaring beschikt, maar het kan ook in je nadeel werken. Daarom is het belangrijk dat je weet wat er allemaal in het teruglopend cv komt te staan en in welke situatie je deze meestuurt met je sollicitatie.

Wat is een teruglopend cv?

Het teruglopend cv wordt ook wel het omgekeerd chronologisch cv genoemd. De nadruk van dit cv ligt op je loopbaan, omdat je je werkervaring in teruglopende volgorde vermeldt: je meest recente baan staat bovenaan. Ook je opleidingen vermeldt je van meest recent naar langer geleden. Deze komen onder je werkervaring te staan.

De keuze voor een teruglopend cv

Hoewel een teruglopend cv één van de meest gemaakt cv’s is, betekent dit niet dat het automatisch ook altijd de beste keuze is. Het teruglopend cv is namelijk vooral heel geschikt wanneer je over een aantal jaren werkervaring beschikt. Niet zo vreemd natuurlijk, want op dit cv neemt een overzicht van jouw loopbaan een prominente plek in. De focus komt op je werkervaring te liggen.

Wanneer je wel en wanneer je juist niet voor een teruglopend cv kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie:

In deze situaties kies je wel voor een teruglopend cv

Wij raden je dan aan om een omgekeerd chronologisch cv te maken wanneer je al enkele jaren werkervaring hebt opgedaan. Heb je nog geen jarenlange loopbaan achter de rug, maar sluit wat je hebt gedaan wél naadloos aan op de taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe functie waarnaar je solliciteert? Dan is het benadrukken van dit pluspunt door middel van een teruglopend cv ook een goede optie.

In deze situaties kies niet voor een teruglopend cv

Een teruglopend cv gebruik je liever niet wanneer je geen tot weinig (aansluitende) werkervaring hebt, bijvoorbeeld als starter op de arbeidsmarkt. Ook wanneer je al een tijdje werkloos bent of om een andere reden een groot gat in je cv hebt, is het verstandig om voor een ander cv type te kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens of je jezelf met een vaardigheden cv of een chronologisch cv niet beter kunt presenteren.

Voordelen en nadelen van een teruglopend cv

De pluspunten van een teruglopend cv zijn:

  • Relevante werkervaring springt onmiddellijk in het oog
  • Heb je snel carrière gemaakt, dan is dit ook direct terug te zien op het cv

De minpunten van een teruglopend cv zijn:

  • Weinig (relevante) werkervaring valt snel op
  • Een gat in je cv wordt sneller opgemerkt

Zo maak je in 5 stappen een teruglopend cv

Zoals ieder cv bevat het omgekeerd chronologisch cv ook een aantal vaste onderdelen. Dit zijn je personalia, je werkervaringen en je opleidingen. Desgewenst kun je dit nog aanvullen met een persoonlijk profiel en andere relevante informatie, zoals bijvoorbeeld je talenkennis, hobby’s en interesses en nevenactiviteiten.

Tip: Wil je extra onderdelen toevoegen aan je cv, kies dan enkel voor gegevens die belangrijk zijn voor de functie waarnaar je solliciteert.

Wil je een teruglopend cv maken, ga dan als volgt te werk:

Stap 1: noteer je personalia

Tot je personalia behoren je naam, je adres en je contactgegevens. Vaak wordt ervoor gekozen om nog andere informatie toe te voegen (bijvoorbeeld je geboortedatum, je burgerlijke staat en of je in het bezit bent van een rijbewijs en/of eigen vervoer), maar dit is niet verplicht.

Stap 2: beslis of je een persoonlijk profiel wilt toevoegen

In een profielschets kun je iets meer kwijt over jouw ambities, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen. Het zorgt voor een persoonlijke noot in een verder strak ingekaderd curriculum vitae.

Stap 3: beschrijf je werkervaring

Begin met het noteren van je huidige / meest recente werkervaring. Vermeld de functienaam, de naam van het bedrijf en wanneer je er hebt gewerkt. Geef ook een inhoudelijke omschrijving van je taken en verantwoordelijkheden. Doe dit met alle werkervaring (in omgekeerd chronologische volgorde).

Tip

Je werkervaring spreekt een recruiter of werkgever nog meer aan wanneer je voorbeelden kunt noemen van relevante prestaties en behaalde doelen.

Stap 4: vermeld je opleidingen

Ook je opleidingen noteer je in omgekeerde volgorde: je meest recente opleiding komt bovenaan te staan. Geef de naam van de opleiding, waar je deze hebt gevolgd en wanneer je hebt gestudeerd. Vergeet niet om te vermelden of je een (propedeuse)diploma hebt gehaald en ook gevolgde minors en eventuele onderzoeken en specialisaties kun je bij de opleiding vermelden.

Stap 5: maak je cv compleet

Zijn er zaken waarvan je denkt dat ze in je voordeel kunnen werken? Zet ze op je cv! Voor een functie met veel internationale contacten komt het bijvoorbeeld van pas dat je een buitenlandse stage hebt gedaan. En wil je in de boekenwinkel aan de slag? Dan mag je best laten weten dat je lid bent van een leesclub.

Delen via:

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.

CV maken