Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Wanneer vermeld je wel of niet stages op je cv?

Stages op je cv: wel of niet vermelden?

Bij vrijwel de meeste studies is een stage een verplicht onderdeel van de opleiding. Met een stage breng je wat je geleerd hebt in de praktijk, maar het is uiteraard ook een ideale manier om heel wat ervaring op te doen. Tijdens een stage leer je wellicht allerlei vaardigheden en vergaar je kennis die je niet uit de studieboeken kunt halen.


Stages kunnen in sommige gevallen een waardevolle toevoeging zijn aan je cv. Toch zijn er ook situaties te bedenken waarin je stages beter weg kunt laten van je cv. Ze zijn immers niet altijd relevant voor de baan waarop je solliciteert en ook moet je eraan denken dat je cv niet te lang wordt. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp stages en wanneer je ze beter wel of beter niet kunt vermelden.


Wanneer vermeld je je stages wel?

Een cv bestaat uit drie vaste onderdelen: je personalia, je opleidingen en je werkervaring. Wanneer je net bent afgestudeerd (of bijna klaar bent met je studie), heb je meestal nog geen ruime werkervaring. Wellicht heb je wat bijbaantjes gehad, maar dit is nog niet genoeg om een werkgever of recruiter te imponeren met jouw opgedane werkervaring. 


Dit is dan ook precies het moment dat je stages van pas komen. Door je stages op je cv te vermelden, vul je de ruimte onder het kopje ‘werkervaring’. Beschrijf per stage duidelijk wat jouw taken waren. Heb je bepaalde resultaten behaald, zoals bijvoorbeeld het implementeren van een bepaald programma of het ontwikkelen van een workshop? Zet dit er dan zeker bij.


Ook als je al over meer werkervaring beschikt, kan het de moeite waard zijn om stages op je cv te vermelden. Doe dit wanneer een stage perfect aansluit bij de vacature waarop je solliciteert. Hiermee heb jij immers een streepje voor op andere kandidaten die niet over zo’n goede match beschikken.


Wanneer vermeld je je stages niet?

De belangrijkste reden om je stages niet op je cv te vermelden, is omdat je al over genoeg (relevante) werkervaring beschikt om de werkgever of de recruiter te overtuigen van jouw kunde. 


Als je al meer dan vijf jaar werkzaam bent, kan het vermelden van stages wat onprofessioneel overkomen. Zeker wanneer de stage weinig raakvlakken heeft met de functie waarop je solliciteert, kun je deze beter weglaten. Dat scheelt je ook weer ruimte op je cv – ruimte die je beter kunt besteden aan echt relevante zaken, zoals bijvoorbeeld specifieke vaardigheden of je talenkennis die belangrijk zijn voor je nieuwe baan.


Waar plaats je stages op je cv?

Wanneer je hebt besloten dat je stages een waardevolle aanvulling op je cv kunnen zijn, wil je deze uiteraard op de juiste manier vermelden. Dit kan echter op verschillende manieren en het is aan jou om te bepalen wat het meest geschikt is. Je kunt stages vermelden onder: 


  • Het kopje 'Werkervaring'

Wanneer je over (bijna) geen werkervaring beschikt, is het verstandig om je stages op je cv te plaatsen onder het kopje werkervaring. Het was misschien geen ‘echte’ baan, maar tijdens je stage doe je wel ervaring op met het werken in een organisatie en leer je meer over de branche waarin je stage liep. Ook deze ervaringen komen je van pas in een volgende functie.


Let op: plaats je je stages bij je werkervaring, zet er dan wel altijd duidelijk bij dat het om een stage gaat! 


  • Het kopje 'Stages'

Wanneer je al veel werkervaring hebt en meerdere stages hebt gelopen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, kun je de stages het beste plaatsen onder een apart kopje. Zo blijft je cv overzichtelijk.  


  • Het kopje opleidingen

Door je stages onder opleidingen te plaatsen, vestig je de minste aandacht erop. Dit doe je wanneer je al over een aanzienlijke werkervaring beschikt, maar ook wanneer je opleiding en je stages minder relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. 


Het juist vermelden van stages

Waar je ook je stages op je cv vermeldt, je wilt wel dat je dit ook op de juiste manier doet. Als eerst noteer je de periode waarin je stage liep. Rechts daarvan komen de naam van het bedrijf en de functietitel. Zet je je stages onder werkervaring of onder opleidingen, zorg er dan voor dat je wel duidelijk vermeldt dat het om een stage ging en niet om een baan. Je wilt immers geen verkeerde indruk wekken! Ben je opzoek naar een stage? Kijk dan eens op Stageplaza.nl. Op de volgende website kun je meer informatie vinden als je opzoek bent naar een stage in het buitenland.

CV schilder

CV voorbeeld schilder

Als schilder kun je aan de slag bij een schildersbedrijf, een aannemer of een industrieel bedrijf in verschillende sectoren. Er heerst een gunstige arbeidsmarkt en er zijn voldoende vacatures te vinde...

Lees verder »
CV schoonmaker

CV voorbeeld schoonmaker

Banen in de schoonmaakbranche zullen er altijd zijn. Mensen willen graag werken in een schoon kantoor, kijken naar een film in een opgeruimde bioscoop of zitten in de schoolbanken in een aangeveegd lo...

Lees verder »
Professioneel cv maken met een cv generator

CV generator

Een leuke nieuwe baan bemachtigen is niet altijd makkelijk. Er reageren vaak tientallen kandidaten voor die ene functie en de meeste cv’s zien er hetzelfde uit. Een curriculum vitae opstellen dat dire...

Lees verder »