Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Rijbewijs op je cv vermelden, wanneer wel en wanneer niet

Rijbewijs op je cv

Een rijbewijs kan de kans op een baan vergroten, zeker wanneer je in je nieuwe functie veel moet reizen of wanneer het bedrijf waar je solliciteert lastig te bereiken is op de fiets of met het openbaar vervoer. Het is dus handig om dit roze pasje op zak te hebben, maar je bent niet verplicht om het wel of niet hebben van een rijbewijs op je cv te vermelden.


Of je op je cv zet dat je een rijbewijs hebt (of juist niet) is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe je het beste de juiste afweging kunt maken, vertellen we je in dit artikel. Het is namelijk niet altijd noodzakelijk om je rijbewijs op je cv te vermelden.


De status van het rijbewijs

Het rijbewijs is vaak een felbegeerd stukje plastic. Het geeft je immers de vrijheid om – mits je de beschikking hebt over een auto – werk te zoeken dat verder ligt dan fietsafstand. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel jongeren hun rijbewijs willen halen voordat zij solliciteren op hun eerste, echte baan. 


Het rijexamen is echter minder oud dan je misschien zou denken. Want hoewel de eerste auto’s in Nederland al in 1896 rondreden en het vanaf 1905 verplicht werd om een rijbewijs te hebben, werd pas in 1955 het eerste praktijkexamen geïntroduceerd. Tot die tijd kreeg je dus gewoon op aanvraag een rijbewijs!


Wanneer zet je wel je rijbewijs op je cv?

Hoewel het vermelden van een rijbewijs op je cv niet verplicht is, zijn er situaties waarin het wel een must is. Dit geldt uiteraard wanneer je solliciteert op een baan waarbij je zelf achter het stuur moet kruipen, zoals taxichauffeur, buschauffeur of koerier. Ook voor functies waarbij je veel onderweg bent, bijvoorbeeld als vertegenwoordiger, is het verstandig om al op je cv aan te geven dat je over een rijbewijs beschikt. 


Wil je aan de slag als professioneel chauffeur, dan doe je er bovendien niet alleen verstandig aan om te vermelden over welk(e) rijbewijs/rijbewijzen je beschikt, maar kun je hier ook extra informatie over geven. Vermeld bijvoorbeeld per rijbewijs wanneer je deze hebt behaald en ik welke periode je rijervaring hebt opgedaan.


Een andere reden om je rijbewijs wel op je cv te plaatsen, is wanneer het bedrijf lastig bereikbaar is. Je nieuwe baas hoeft zich dan niet af te vragen hoe jij op je werk komt en dat kan een goede reden zijn om de keuze op jou te laten vallen en niet op die kandidaat zonder rijbewijs.


Wanneer laat je het rijbewijs weg op je cv?

Op wat voor functie je ook solliciteert, in alle gevallen geldt dat wanneer je niet over een rijbewijs beschikt, je dit beter ook niet kunt melden op je cv. Uiteraard heeft het in dat geval ook weinig nut om op een chauffeursfunctie te solliciteren, tenzij je verwacht binnen korte termijn je rijbewijs te kunnen halen. Reageer je in dat geval op een baan waarbij je veel in de auto (of bus of vrachtwagen) zal zitten, zet dit er dan nadrukkelijk bij. 


Heb je wel een rijbewijs, maar is dit niet relevant voor de baan die je wilt hebben, dan kun je deze kennis ook net zo goed achterwege laten op je cv. Het is in dit geval immers van weinig toegevoegde waarde en de ruimte op je cv kun je beter gebruiken voor vermeldingen die wél in het belang zijn van de functie waarop je solliciteert.


In het bezit van eigen vervoer

Bij de vraag of je wel of niet je rijbewijs op je cv moet vermelden, komt bijna altijd de vraag of je moet vermelden of je over eigen vervoer beschikt. Wanneer je een eigen auto hebt, lijkt dit een groot pluspunt. Toch kun je dit in de meeste gevallen weglaten. 


Aangeven of je over eigen vervoer beschikt , is eigenlijk alleen relevant wanneer hier in de vacature nadrukkelijk om wordt gevraagd. Werkgevers doen dit bijvoorbeeld wanneer het bedrijfspand in een gebied ligt waar nauwelijks openbaar vervoer is. Ook wisselende diensten (of nachtdiensten) zijn een goede reden om over eigen vervoer te moeten beschikken. Om op je werk te kunnen komen, is een eigen auto dan haast wel een vereiste.


Wanneer in de vacature al staat dat je – eenmaal in dienst – de beschikking krijgt over een lease-auto, kun je de vermelding van eigen vervoer uiteraard prima weglaten.


Hoe zet je je rijbewijs op je cv?

Als je besloten hebt dat je je rijbewijs op je cv wilt vermelden, geef dan ook altijd aan over welk soort rijbewijs je beschikt. Dit doe je door de letter van de rijbewijscategorie te noteren: 


  • A – Rijbewijs voor motoren
  • B – Rijbewijs voor auto’s met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3500kg
  • C – Rijbewijs voor campers en/of vrachtwagens
  • C1 – Rijbewijs voor campers of ‘lichte’ vrachtwagen met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg
  • D – Rijbewijs voor bussen (officieel personenvervoer van meer dan 8 personen)
  • D1 – Rijbewijs voor ‘kleine’ bussen van maximaal 8 meter lang en plaats voor maximaal 16 passagiers
  • E – Rijbewijs voor het rijden van B-, C- en D- voertuigen met een aanhanger 


Het wel of niet vermelden van je rijbewijs is een keuze die je zelf mag maken, maar als je het doet, doe je het uiteraard wél op de juiste manier. Zo zorg je voor een professioneel cv.

Met een basis cv heb je altijd alle relevante informatie bij de hand

Basis cv maken

In een basis cv (of moeder cv) verzamel je alle informatie over je loopbaan. Deze gegevens gebruik je bij iedere sollicitatie om een professioneel cv samen te stellen. Het is dus geen cv dat je meestu...

Lees verder »
CV plaatsen op een vacaturesite: hoe doe je dat?

CV plaatsen op een vacaturesite

Je hebt je cv compleet en keurig voor elkaar. Je zou denken dat je er dan geen omkijken meer naar hebt. Uitgeprint of als PDF-bestand ziet de ontvanger bovendien precies wat jij ook ziet: een nette ui...

Lees verder »
Vaardigheden op je cv zetten: zo pak je het aan

Vaardigheden op je cv zetten

Je cv is een overzicht van je persoonlijke gegevens, de opleidingen die je hebt gevolgd en de werkervaring die je hebt. Dit zijn belangrijke gegevens voor een recruiter of werkgever, maar er is nog me...

Lees verder »