Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Is het vermelden van referenties op je cv van toegevoegde waarde?

Referenties op je cv vermelden

In vacatureteksten wordt regelmatig gevraagd om referenties. Het is echter niet verplicht om referenties in je cv op te nemen. Of je dit doet, is aan jou. Er zijn echter een aantal belangrijke regels waar je je aan moet houden wanneer je besluit om referenties wél op je cv te vermelden.


Wat zijn referenties?

Een referentie is een getuigenis van een oud-werkgever of –leidinggevende over jouw functioneren in dat bedrijf. Op die manier kan je mogelijke nieuwe werkgever informatie inwinnen over hoe je bent als collega en hoe je in een vorige baan functioneerde.


Iemand waarvan je zijn of haar gegevens doorgeeft als referentie, noem je een referaat. Probeer – als je referenties door wilt geven – altijd om een voormalig werkgever of teamleider als referaat te vragen. Hij of zij heeft jou immers niet alleen in actie gezien, maar ook beoordelingsgesprekken met je gevoerd en jouw ontwikkeling in de functie meegemaakt. Uiteraard kies je ook voor iemand waarvan je weet dat hij of zij tevreden over jou was!


Ben je een starter op de arbeidsmarkt ? Dan is er wellicht een stagebegeleider, docent of een teamleider van een bijbaan die je als referentie op mag geven.


De gouden regel van de referentie

Er is één ding dat heel belangrijk is om te weten wanneer je referenties op je cv wilt vermelden. Je mag namelijk alleen iemand als referentie opgeven, wanneer je aan hem of haar van tevoren om toestemming hebt gevraagd (en gekregen!). Het wordt als zeer onbeleefd beschouwd om iemands gegevens door te geven zonder dat je dit van tevoren hebt overlegd.


Het kan je zelfs de nodige problemen opleveren wanneer iemand onverwachts wordt benaderd voor een referentie die niet besproken is:


 • Hij of zij weet zo snel niets zinnigs over jou te zeggen
 • Hij of zij voelt zich overvallen en is gepikeerd, wat resulteert in een minder positief verhaal over jou
 • Hij of zij weet helemaal niet meer weer je bent 


Moet je referenties op je cv vermelden?

Je mag referenties op je cv vermelden, maar het is geen verplicht onderdeel. Of je dit doet, is geheel aan jou. Een andere mogelijkheid is om niet meteen alle gegevens van je referenten op je cv te zetten, maar om te vermelden dat de recruiter of werkgever contact met jou kan opnemen om naar referenties te vragen. Hier is een mooie standaardzin voor:


Referenties op aanvraag beschikbaar.


Zet dit op je cv en iedereen zal onmiddellijk weten wat je bedoelt.


Omdat referenties geen verplicht onderdeel van je cv zijn, kun je ze straffeloos weglaten. Vooral wanneer je cv anders te lang dreigt te worden (meer dan twee A4’tjes), is het verstandig om geen referenties op te nemen. Ook als er in de vacature niet om referenties wordt gevraagd, is het aan te raden om ze weg te laten van je cv.


Zo zet je een referentie op je cv

Wanneer je ervoor kiest om referenties in je cv op te nemen, maak je hier een apart onderdeel voor aan. Dit noem je referenties. Vervolgens noteer je de volgende gegevens van je referent:


 • Naam
 • Bedrijf
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres 


Eventueel kun je ook de functietitel toevoegen.


Aanleiding tot een extra contactmoment

Veel mensen denken dat het bellen van een referentie geheel buiten hen om gebeurt. Dit is echter niet waar. Tenminste, je zit er natuurlijk niet bij wanneer een recruiter of werkgever één van jouw contacten benadert, maar er wordt jou wel van tevoren verteld dat men dit gaat doen. Dit is namelijk wettelijk verplicht.


Wanneer een recruiter of werkgever contact wil opnemen met je referaten, zal hij of zij jou dus altijd eerst hiervan op de hoogte stellen. Dat is wel zo prettig, want tijdens dit extra contactmoment heb jij ook nog de gelegenheid om te informeren naar het verloop van het sollicitatieproces. Dat geeft jou weer iets meer duidelijkheid, maar laat ook zien dat je een betrokken sollicitant bent. 


Welke vragen worden er gesteld?

Natuurlijk ben je benieuwd naar wat een referent over jou te vertellen heeft. Je kunt ervan uitgaan dat dit positief zal zijn, anders had je deze persoon immers niet als referentie opgegeven. De vragen die een recruiter hem of haar zal stellen, zijn bovendien altijd werkgerelateerd. Dit soort vragen komen er in een referentiegesprek vaak aan bod:


 • Welke functie heeft de kandidaat vervuld?
 • Wat waren de taken van de kandidaat?
 • Wat waren de verantwoordelijkheden van de kandidaat?
 • Hoe functioneerde de kandidaat in zijn algemeenheid?
 • Hoe functioneerde de kandidaat in de groep?
 • Functioneerde de kandidaat in een leidinggevende positie?
 • Werden de deadlines behaald?
 • Waarom is de werknemer uit uw organisatie vertrokken?
 • Zou u de werknemer weer in dienst nemen als u een passende vacature heeft?


Referenties komen pas later aan bod

Referenties worden nooit in het begin van een sollicitatieproces gebeld. Dit gebeurt pas wanneer je verder in het traject bent. Dit is dus nog een reden waarom je niet meteen al in het begin je referenties op tafel hoeft te leggen.


Dus moet je referenties nou echt per sé op het cv vermelden? Nee, zeker niet. Alleen wanneer hier nadrukkelijk om wordt gevraagd, is het verstandig om te doen. Anders volstaat de zin ‘referenties op aanvraag beschikbaar’ of kun je het onderdeel helemaal weglaten.

CV voorbeeld psycholoog

CV voorbeeld psycholoog

Ga je op zoek naar een job als psycholoog dan zul je merken dat je goed moet zoeken naar de juiste vacature. Heb je die eenmaal gevonden, zorg voor een goed opgebouwd cv om de meeste kans te maken op...

Lees verder »
CV voorbeeld piloot, verkeersvlieger of gezagvoerder

CV voorbeeld piloot

In je zoektocht naar een baan als piloot moet je uiteraard een piloten cv kunnen overleggen bij een sollicitatie. Jouw cv is de eerste indruk die je achterlaat bij de recruiter of een toekomstige werk...

Lees verder »
CV vakkenvuller of vulploegmedewerker

CV voorbeeld vakkenvuller

Zit je nog op school? Dan is vakkenvuller of vulploegmedewerker een ideale bijbaan. Aangezien scholieren en studenten overdag naar school gaan, is het fijn om in de avonduren, weekenden en tijdens vak...

Lees verder »