Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Welke voor- en nadelen kleven er aan het vermelden van je nationaliteit op je cv?

Nationaliteit op je cv: wel of niet vermelden?

Het blijft een lastig onderwerp: het vermelden van je nationaliteit op je cv. Misschien ging je er van uit dat je nationaliteit op je cv hoort te staan en maakte je hier iedere keer ruimte voor vrij. Zonde van de regel die je hiermee kwijt was! Het is in veel gevallen namelijk helemaal niet nodig om je nationaliteit op je cv te zetten. Voor veel mensen is het een gewoonte die er langzaam ingesleten is, maar die vaak geen toegevoegde waarde heeft. Het vermelden van je nationaliteit is dan ook zeker niet verplicht.


Hoe het dan wel zit? Daar gaan we in dit artikel verder op in. Want hoewel de nationaliteit vaker beter niet dan wel vermeld kan worden, is het goed om te weten wat de voordelen en wat de nadelen zijn van het noemen van je nationaliteit op je cv – of het juist weglaten daarvan.


Redenen om je nationaliteit niet op je cv te zetten

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je deze informatie niet hoeft (of wilt) te delen tijdens je sollicitatie: 


  • Als je een Nederlander bent en je een Nederlands klinkende naam hebt
  • Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, maar wel solliciteert bij een Nederlands bedrijf 


In het eerste geval is het eigenlijk overbodig om in je cv te zetten dat je de Nederlandse nationaliteit bezit. Met een typisch Nederlandse achternaam als Bakker, De Jong of Van Dijk gaan recruiters en werkgevers er al automatisch van uit dat je ook wel de Nederlandse nationaliteit zult hebben. Ook van andere Nederlandse achternamen die minder vaak voorkomen, maar wél heel Nederlands klinken, zal dit gedacht worden. Het nog eens extra op je cv zetten, is dus totaal overbodig en zonde van de kostbare ruimte op je cv.


In het tweede geval wil je jezelf niet in de vingers snijden door de werkgever of de recruiter erop te wijzen dat je niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt. Hoewel het wettelijk verboden is om iemand te discrimineren op basis van nationaliteit, is het lastig om te controleren of dit echt niet gebeurt – laat staan dat je kunt bewijzen dat je daardoor bent afgewezen voor de functie. Je kunt dus beter het zekere voor het onzekere nemen en je nationaliteit weglaten van je cv.


Overigens: tijdens een sollicitatietraject mag men ook geen vragen stellen over je nationaliteit of afkomst. Doet men dit toch, dan hoef je hier geen antwoord op te geven. Je kunt dus zonder problemen een cv maken zonder je nationaliteit te vermelden. Deze anti-discriminatieregel geldt overigens ook voor je geslacht, geaardheid, geloofsovertuiging en burgerlijke staat.


Redenen om je nationaliteit wel op je cv te zetten

Hoewel er twee goede redenen zijn om je nationaliteit niet op je cv te zetten, zijn er ook situaties waarin je juist wel je nationaliteit op je cv wilt vermelden: 


  • Je solliciteert als Nederlander in het buitenland op een baan waarin om kennis van de Nederlandse taal en cultuur wordt gevraagd
  • Je hebt een andere (of tweede) nationaliteit en reageert op een functie waarbij het een eis is dat je deze taal goed beheerst
  • Je bent Nederlander, solliciteert op een baan in Nederland, maar hebt een buitenlands klinkende naam 


In het laatste punt zorg je voor verduidelijking en in de eerste twee gevallen laat je door het vermelden van je nationaliteit zien dat jij aan de functie-eis voldoet. Men mag van jou als Nederlander immers verwachten dat je goed bekend bent met de Nederlandse taal en cultuur. En stel bijvoorbeeld dat je (ook) de Franse nationaliteit bezit en in de vacature wordt om een vloeiende beheersing van het Frans gevraagd, dan zet jij je nationaliteit uiteraard op je cv.


Het voordeel van het vermelden van je nationaliteit op je cv in deze voorbeelden, is dat je je nationaliteit altijd bovenaan in je cv plaats bij het onderdeel personalia . Dit pluspunt valt dus al snel op zonder dat de recruiter of de werkgever eerst je hele cv heeft moeten lezen.


Solliciteren bij de overheid

Bovenstaande argumenten voor het wel of niet vermelden van je nationaliteit op je cv spreken voor zich. Toch zijn deze regels niet altijd toe te passen. Solliciteer je bijvoorbeeld op een baan bij de overheid, dan is het soms juist wel verstandig om je nationaliteit te vermelden – zelfs als je eigenlijk genoeg redenen hebt om dit niet te (willen) doen. 


Vanwege veiligheidsregels is het voor sommige banen bij de Nederlandse overheid noodzakelijk dat je ook de Nederlandse nationaliteit bezit. Dit geldt bijvoorbeeld voor specifieke functies bij de politie, de marechaussee en defensie. Ook voor een baan op ambassades of consulaten is het vaak een eis dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. Houd hier dus rekening mee wanneer je een cv maakt voor een dergelijke sollicitatie.


Zo zet je je nationaliteit op je cv

Wanneer je hebt besloten dat het in je voordeel zal werken om je nationaliteit op je cv te zetten, wil je dit uiteraard wel op de juiste manier doen. Eerder in dit artikel kon je al lezen, dat je nationaliteit bij je personalia komt te staan. Voor persoonlijke gegevens, zoals je adres, je contactgegevens en je geboortedatum, is dit de aangewezen plek op je cv. 


Het is echter minstens zo belangrijk, dat je ook goed let op de schrijfwijze van je nationaliteit. Dit gaat namelijk wel eens mis: het is namelijk Nederlandse – en niet Nederlander of Nederlands, zoals recruiters en werkgevers nog regelmatig op cv’s aantreffen. Zorg dus dat je je nationaliteit op de juiste manier vermeldt:


Nationaliteit: Nederlandse


En dus ook:


Nationaliteit: Belgische

Nationaliteit: Engelse

Nationaliteit: Turkse

Nationaliteit: Marokkaanse

Nationaliteit: Surinaamse  


Het opstellen van een goed cv is maatwerk: iedere sollicitatie vraagt weer om een speciaal hiervoor gemaakt cv. Door iedere keer weer kritisch naar de inhoud van jouw curriculum vitae te kijken, kun je inspelen op de vacaturetekst. Gaat het noemen van je nationaliteit voordeel opleveren? Dan neem je dit zeker op in je cv. Heeft het geen toegevoegde waarde of kan het zelfs vragen oproepen? Laat je nationaliteit dan weg van je cv.

CV automonteur of autotechnicus

CV voorbeeld automonteur

Zolang er auto’s rondrijden zijn er automonteurs nodig om deze voertuigen te onderhouden en te repareren. Ben je op zoek naar een nieuwe baan als automonteur dan heb je een goed cv nodig om kans te ma...

Lees verder »
CV vakkenvuller of vulploegmedewerker

CV voorbeeld vakkenvuller

Zit je nog op school? Dan is vakkenvuller of vulploegmedewerker een ideale bijbaan. Aangezien scholieren en studenten overdag naar school gaan, is het fijn om in de avonduren, weekenden en tijdens vak...

Lees verder »
CV voorbeeld vrachtwagenchauffeur of beroepschauffeur

CV voorbeeld vrachtwagenchauffeur

Er is voldoende vraag naar vrachtwagenchauffeurs omdat supermarkten continu bevoorraad moeten worden, tankstations bijgevuld moeten zijn of zand en grond nodig zijn voor bouwprojecten. Of je nu sollic...

Lees verder »