Europass CV: De voor- en nadelen van Europass

Solliciteren binnen de EU? Maak een Europass cv!

Het Europass cv is speciaal ontwikkeld om solliciteren binnen de Europese Unie soepeler te laten verlopen. Misschien ben je dit begrip al eens tegengekomen, zeker wanneer je in een ander Europees land wilt gaan werken. In sommige vacatures wordt hier zelfs specifiek om gevraagd. Bovendien is het ook best logisch dat je in het buitenland niet met je Nederlandstalige cv aan kunt komen – tenzij hier specifiek om gevraagd wordt, uiteraard.

Met een Europass cv vergroot je je kansen op de internationale arbeidsmarkt aanzienlijk! Hoog tijd dus om uit te zoeken hoe een dergelijk cv er precies uitziet en hoe je er zelf één maakt.

Het doel van het Europass cv

Het Europass cv is een initiatief van de Europese Commissie en heeft als doel om te zorgen voor meer transparantie in de kwaliteiten en kwalificaties van een werknemer binnen de Europese Unie. Hiermee hoopt men de mobiliteit van werknemers binnen de Europese Unie te bevorderen.

Dat klinkt misschien nog wat vaag, maar door een Europese standaard voor het cv te introduceren, is het voor werkgevers eenvoudiger om vaardigheden, opleidingen en ervaringen van sollicitanten met elkaar vergelijken. Er kunnen immers best wel verschillen zitten in de manier waarop vaardigheden en andere kwalificaties worden weergegeven. Met het Europass cv worden deze verschillen gelijkgetrokken. Daarnaast zorgt de gestandaardiseerde lay-out ook voor duidelijkheid.

Zo maak je een Europass cv

Je kunt je Europass cv met een tekstverwerker maken, maar veel makkelijker is het om een template te gebruiken. Wij raden je aan om dit template te gebruiken, want een Europass cv bestaat uit verschillende onderdelen. Er is niet alleen een curriculum vitae zoals wij dat kennen, maar er zijn nog vier documenten die ingevuld moeten worden.

In totaal bestaat het Europass cv uit:

  • Het curriculum vitae
  • Een taalpaspoort - Hierop geef je aan over welke taalvaardigheden en kwalificaties je beschikt.
  • Een Europass mobiliteit - Hierin leg je de kennis en vaardigheden vast die je in een ander Europees land opdeed.
  • Een diplomasupplement - Van toepassing als je bent afgestudeerd aan een instelling voor hoger onderwijs. Dit document beschrijft je kennis en vaardigheden en voegt extra informatie toe om diploma’s te verduidelijken voor lezers over de grens.
  • Een certificaatsupplement - Van toepassing als je bent afgestudeerd aan een beroepsopleiding. Dit document beschrijft je kennis en vaardigheden en voegt extra informatie toe om diploma’s te verduidelijken voor lezers over de grens.

Op de website van Europass vind je een online tool waarmee je snel een Europass cv kunt maken. Dit cv kun je in iedere taal van de Europese Unie genereren, waardoor je net zo eenvoudig in Italië als in Polen solliciteert.

De voordelen van het Europass cv

Uiteraard is het Europass cv er niet alleen om het de werkgevers naar de zin te maken. Juist voor jou als sollicitant kan het maken van een Europass cv in je voordeel werken.

Ten eerste kan een buitenlandse werkgever veel makkelijker zien wat precies jouw kwalificaties en vaardigheden zijn. Dit komt doordat sollicitanten uit alle Europese landen op dezelfde manier hun vaardigheden noteren. Taalvaardigheid is hier een goed voorbeeld van: in het Europass cv geeft iedereen in drie kolommen (begrijpen, spreken en schrijven) aan wat het niveau is, variërend van A1 (basisgebruiker) tot C2 (vloeiend).

Het tweede voordeel is dat opleidingsniveaus in het Europass cv voor iedere werkgever begrijpelijk worden gemaakt. Ieder land heeft immers zijn eigen aanduidingen en dit kan voor werkgever tot een onbegrijpelijke brei aan termen leiden. In Finland zit het onderwijssysteem bijvoorbeeld weer heel anders in elkaar dan in ons land. Om te zorgen dat een buitenlandse werkgever jouw studie toch op het juiste niveau weet te schatten, wordt het studieniveau in het Europass cv met een speciale code aangegeven. Op die manier is het wel mogelijk om buitenlandse studies met elkaar te vergelijken.

En ook niet onbelangrijk: ten derde hoef je je dankzij het Europass cv niet langer te verdiepen in de geldende regels en gebruiken van het betreffende land rondom het maken van een cv. Wel zo praktisch!

Wanneer gebruik je een Europass cv?

Om te bepalen of je het beste een Europass cv voor je sollicitatie kunt gebruiken, hebben we een handig schema voor je opgesteld. Beantwoord de onderstaande vragen en je weet of je aan de slag moet met een Europass cv.

Solliciteer je naar een baan in Nederland of Vlaanderen?

Ja - Nee, je hoeft geen Europass cv te maken. Het is beter om te kiezen voor een ander soort cv, zoals bijvoorbeeld het chronologisch cv, het teruglopend cv of het vaardigheden cv.

Nee - Beantwoord de volgende vraag.

Solliciteer je naar een baan binnen de Europese Unie?

Ja - Maak een Europass cv als hier expliciet om gevraagd wordt of als je op safe wil spelen. Vooral wanneer je niet op de hoogte bent van de geldende cv regels in dat land en/of wanneer je wilt dat je diploma op de juiste waarde wordt geschat, is het Europass cv een uitkomst.

Nee - Je kunt het Europass cv als voorbeeld gebruiken, maar het is ook verstandig om je te verdiepen in de regels en gebruiken rondom het curriculum vitae in het land waar je solliciteert. Zorg er ook voor, dat je je cv in de landstaal opstelt (of indien je die taal niet beheerst in het Engels).

Houd er rekening mee dat een Europass cv wel een heel praktisch en zakelijk document is, maar dat het hierdoor ook lastig is om het jouw eigen stijl mee te geven. Wil je bij een internationale sollicitatie toch iets meer van jezelf in het curriculum vitae laten zien? Dan is het goed om te weten dat je op CVwizard ook een cv in een andere taal kunt maken.

Delen via:

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.

CV maken