E-mailadres op je cv: straal professionaliteit uit

E-mailadres op je cv: straal professionaliteit uit

Een aantal persoonlijke gegevens op je cv zijn verplicht. Zo mag het e-mailadres op je cv echt niet ontbreken. Vroeger solliciteerde je nog per brief, maar tegenwoordig is solliciteren via e-mail (of via een online formulier) heel gebruikelijk. Dat is ook logisch, want het is uiteraard veel sneller! En dat heeft natuurlijk grote voordelen voor werkgevers, recruiters én voor jou als kandidaat. Mailen of online solliciteren maakt het mogelijk om met één druk op de knop je sollicitatiebrief en cv op te sturen. Zorg er wel voor dat het e-mailadres dat je gebruikt, geschikt is om te vermelden op je cv. We gaan in op wat er wel en niet kan.

Jouw curriculum vitae kan niet zonder een e-mailadres. En dat heeft een reden. Werkgevers en recruiters moeten jou natuurlijk wél kunnen bereiken om te reageren op jouw sollicitatie. Het liefst om je te kunnen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek en (liever niet) om je een afwijzing te kunnen sturen. Werkgevers geven tegenwoordig heel vaak per e-mail een reactie op een sollicitatie.

Op je cv hoort een e-mailadres

Ook al stuur je jouw cv en sollicitatiebrief via de mail, dan nog is het van belang dat je op je cv je e-mailadres vermeldt. Je zou kunnen denken dat het vermelden van jouw mailadres dan niet nodig is, omdat je mailadres bekend is zodra je een mail stuurt. Maar bedenk dan dat veel werkgevers en recruiters de ontvangen cv's en sollicitatiebrieven uitprinten. In dat geval kunnen ze niet meer direct terugzien wat jouw e-mailadres is en dát wil je niet! Je wilt het hen uiteraard zo makkelijk mogelijk maken. Daarom is het vermelden van je e-mailadres op je cv een absolute must.

Hoe je ook jouw sollicitatie verstuurt, het is sowieso het handigste om je cv altijd te voorzien van jouw e-mailadres. Met een e-mailadres op je cv kun je ook per post of online reageren op vacatures: je hebt er dan geen omkijken meer naar en hoeft nooit te twijfelen of de werkgever of recruiter jou wel per e-mail kan bereiken.

Waar zet je je e-mailadres op het cv?

Je kunt jouw e-mailadres het beste opnemen bij het onderdeel ‘Personalia’ (persoonlijke gegevens) op je cv. In dit onderdeel zet je al jouw persoonlijke gegevens overzichtelijk bij elkaar: voor- en achternaam, adres, woonplaats, telefoonnummer én je e-mailadres horen op deze plek in je cv te staan. Zet deze persoonlijke gegevens bovenaan je cv.

Als je geen e-mailadres hebt

De meeste mensen hebben tegenwoordig een e-mailadres, maar toch kan het zo zijn dat je geen mailadres hebt. Wat dan? Als je aan het solliciteren bent, dan raden we aan om voor dit doel toch een e-mailadres aan te maken. Het maakt het solliciteren een stuk gemakkelijker, al is het maar dat een werkgever je zo kan bereiken. Als je ook niet de beschikking hebt tot een computer, dan zou je kunnen overwegen om een e-mailadres aan te maken via Gmail. Dat is gratis, vrij eenvoudig om aan te maken en je kunt je mailberichten op elke computer (en ook laptops, smartphones en tablets) lezen en versturen, als deze maar verbonden is met internet. Je hebt dan geen apart e-mailprogramma nodig. En je kunt je mailberichten bij iemand anders, in een internetcafé of bibliotheek checken. Als je sollicitaties hebt lopen, dan is het wel belangrijk dat je jouw mail zeer regelmatig checkt. Je wilt er natuurlijk niet te laat achter komen dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!

Het e-mailadres op je cv moet geschikt zijn

Zorg voor een e-mailadres dat professioneel oogt en dus geschikt is om op je cv te vermelden. Let vooral op de gebruikersnaam; dat is het gedeelte voor @ (het apenstaartje). De gebruikersnaam moet zakelijk genoeg zijn. Met een e-mailadres als jantje_XXX@gmail.com of ikprutsmaarwat@hotmail.com maak je geen goede indruk. Wellicht dat je vrienden erom moeten lachen, maar gebruik dergelijke e-mailadressen nooit op je cv. Je loopt dan namelijk het risico dat je cv direct op de ‘nee’-stapel belandt: je kans op die baan is dan wel verkeken. Werkgevers en recruiters zijn over het algemeen niet geïnteresseerd in kandidaten die geen professioneel e-mailadres gebruiken. Ze knappen erop af, net zoals ze afknappen op een sollicitatiebrief of cv vol met spelfouten. Dus hoe grappig je e-mailadres soms ook kan zijn, maak voor het solliciteren liever een zakelijk e-mailadres aan.

Niet het e-mailadres bij je huidige werkgever

Je kunt beter niet het e-mailadres bij je huidige werkgever op je cv vermelden. Dat kan je in de problemen brengen bij je huidige werkgever, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jouw sollicitatie-activiteiten tijdens het werk doet. En misschien wil je helemaal niet dat jouw baas en collega’s weten dat je aan het solliciteren bent? Solliciteren is een privé aangelegenheid, het gaat jouw collega’s niets aan. Bovendien staat het niet professioneel naar de nieuwe werkgevers of recruiters die jouw cv ontvangen. Ook zij kunnen dan een verkeerde indruk van je krijgen. Ze kunnen hierdoor namelijk het idee hebben dat jij je in de baas zijn tijd bezig houdt met solliciteren. Dat is natuurlijk geen goede binnenkomer. Gebruik op je cv een persoonlijk e-mailadres dat zakelijk en professioneel overkomt.

Makkelijk te onthouden e-mailadres

Het e-mailadres dat je gebruikt voor jouw sollicitatie-activiteiten moet professioneel, neutraal en makkelijk te onthouden zijn. Een e-mailadres als jantje456781@gmail.com is voor jouzelf misschien makkelijk te onthouden, maar dat is niet het geval voor de meeste mensen die jou niet kennen. Maak een mailadres aan dat in elk geval je achternaam, maar het liefst ook je voornaam bevat: voornaam.achternaam@domeinnaam.nl. Het gedeelte van het mailadres achter het apenstaartje wordt meestal bepaald door de host. Gebruik een neutrale host zoals gmail en hotmail. Of registreer je eigen domeinnaam: dat ziet er echt heel professioneel uit!

Voorbeelden van een geschikt e-mailadres op je cv:

  • jan.vriezeveen@domeinnaam.nl
  • jan_vriezeveen@domeinnaam.nl
  • jsvriezeveen@domeinnaam.nl
  • j.s.vriezeveen@domeinnaam.nl
  • jan.simon.vriezeveen@domeinnaam.nl
  • jan@vriezeveencommunicatie.nl
  • jansimon@vriezeveencommunicatie.nl

Maak indruk met je CV

Eenvoudig en snel een professioneel CV opstellen en downloaden.