Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Hoe vermeld je persoonlijke eigenschappen op je cv?

Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden

Het is een veelgehoorde vraag tijdens sollicitatiegesprekken: “Beschrijf jezelf eens in vijf woorden”. De recruiter of werkgever doelt in zo’n geval op jouw persoonlijke eigenschappen. Hij of zij wil graag weten wat jouw kwaliteiten zijn. Ben je ondernemend? Hulpvaardig? Geduldig? Hiermee vormt iemand zich een beeld van jouw persoonlijkheid. Het is dus helemaal nog niet zo’n gek idee om je persoonlijke eigenschappen op je cv te vermelden.


In dit artikel leggen we uit wat persoonlijke eigenschappen zijn, wat het verschil is tussen persoonlijke eigenschappen en vaardigheden en hoe je persoonlijke eigenschappen vermeldt op je cv.


Wat zijn persoonlijke eigenschappen

Je persoonlijke eigenschappen komen voort uit je karakter. Een persoonlijke eigenschap wordt ook wel een competentie genoemd en dit woord betekent letterlijk ‘vaardig zijn in iets’. Competenties zijn verder te ontwikkelen en zelfs aan te leren. Voorwaarde is wel dat dit bij jouw persoonlijkheid moet passen. Ook intelligentie en motivatie spelen vaak een belangrijke rol bij het verder ontwikkelen van persoonlijke eigenschappen. 


Jouw competenties beïnvloeden voor een groot gedeelte jouw gedrag. Je kunt bijvoorbeeld een heel positief persoon zijn, over veel daadkracht beschikken of zeer commercieel denken.


Er zijn heel veel verschillende persoonlijke eigenschappen. Al deze competenties kunnen onderverdeeld worden in zes hoofdgroepen:


  • Kennis
  • Vaardigheden
  • Motivatie en ambitie
  • Waarden en normen
  • Aanleg en intelligentie
  • Persoonlijke kwaliteiten


Overigens: wanneer recruiters het over ‘soft skills’ hebben, bedoelen ze hier ook persoonlijke eigenschappen mee. Mocht er dus gevraagd worden naar jouw soft skills, dan weet je nu dat je kunt vertellen over jouw persoonlijke eigenschappen.


Het verschil tussen persoonlijke eigenschappen en vaardigheden 

Misschien lijkt het één pot nat: persoonlijke eigenschappen en vaardigheden, dat zijn toch eigenlijk gewoon twee verschillende woorden voor dezelfde dingen? Toch is dat niet zo. Er zit wel degelijk verschil tussen persoonlijke eigenschappen en vaardigheden:


Persoonlijke eigenschappen: komen voort uit karakter. Dit zijn eigenschappen zoals creatief, flexibel, sociaal en ambitieus.


Vaardigheden: zijn verkregen door te leren / ervaring op te doen. Dit zijn vaardigheden zoals computerkennis, weten hoe je een heftruck bestuurt of verstand hebben van verschillende soorten automotors.


Persoonlijke eigenschappen en vaardigheden dien je dus als twee verschillende onderdelen op je cv te vermelden.


Waarom je persoonlijke eigenschappen op je cv zet

Door je persoonlijke eigenschappen op je cv te vermelden, wil je de lezer ervan een beter beeld geven van jouw persoonlijkheid. Personalia, opleidingen en werkervaring vertellen immers wel iets over jou en je carrière, maar slechts weinig over de persoon die je bent. En dat terwijl iemands karakter vaak wel heel bepalend is voor het wel of niet krijgen van de baan.


Het kan dus heel handig zijn om je persoonlijke eigenschappen op je cv te vermelden, maar het is geen verplicht onderdeel. Zie jij geen toegevoegde waarde hierin of wordt je cv anders te lang (een professioneel cv is maximaal 2 a4’tjes), dan kun je dit onderdeel ook weglaten.


5 tips om persoonlijke eigenschappen op je cv te vermelden

Nu je weet wat er precies bedoeld wordt met persoonlijke eigenschappen, is het zaak om ze zo aantrekkelijk mogelijk op je cv te presenteren. Je wilt hiermee immers duidelijk maken dat jij als persoon de ideale kandidaat bent voor de functie waarnaar je solliciteert!


Om je persoonlijke eigenschappen goed op je cv te vermelden, hebben we 5 tips voor je:


1. Kies persoonlijke eigenschappen die bij de functie passen

Bij iedere sollicitatie die je doet, maak je een cv op maat. Dit geeft je meteen de gelegenheid om bij persoonlijke eigenschappen die competenties te vermelden die perfect aansluiten bij de functieomschrijving.


2. Zet maximaal 7 competenties op je cv

Heel veel persoonlijke eigenschappen maken minder indruk dan het benadrukken van enkele echt sterke competenties. Loop dus niet te hard van stapel, het werkt het beste om tussen de drie en zeven persoonlijke eigenschappen te benoemen.


3. Noem je competenties in een persoonlijk profiel

Wil je graag wat meer toelichting geven over je persoonlijke eigenschappen? Voeg dan een persoonlijk profiel toe aan je cv. Hier kun je in een paar zinnen iets over jouw drijfveren vertellen. Persoonlijke eigenschappen passen hier perfect bij.


4. Denk groter dan de functie waarnaar je solliciteert

Je persoonlijke eigenschappen laten aansluiten op de functie waarnaar je solliciteert, werkt. Het levert echter nog meer voordeel op, wanneer je ook competenties benoemt die niet in de vacature genoemd worden, maar wel belangrijk kunnen zijn voor het bedrijf.


5. Lieg niet over persoonlijke eigenschappen

Liegen op je cv is uiteraard not done. Ook over je persoonlijke eigenschappen dien je dus oprecht te zijn. Ga geen competenties verzinnen omdat ze wel mooi op je cv staan. Je hebt er immers niets aan als je jezelf een commercieel talent noemt, maar eigenlijk vreselijk introvert bent.

CV schilder

CV voorbeeld schilder

Als schilder kun je aan de slag bij een schildersbedrijf, een aannemer of een industrieel bedrijf in verschillende sectoren. Er heerst een gunstige arbeidsmarkt en er zijn voldoende vacatures te vinde...

Lees verder »
CV voorbeeld makelaar

CV voorbeeld makelaar

De functie van makelaar is zeer breed. Je brengt vraag en aanbod bij elkaar zoals de verkoop of verhuur van een woning met kopers of huurders. Als woningmakelaar bemiddel je voor klanten bij koop, ver...

Lees verder »
CV voorbeeld steward, stewardess

CV voorbeeld stewardess

Ben je stewardess dan zorg je voor de bediening en veiligheid van de passagiers. De mannelijke functienaam van stewardess is steward. Je werkt niet alleen maar in een team samen met andere stewardesse...

Lees verder »