Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
Duits cv maken

Duits cv maken

Werken in het buitenland is voor veel mensen een droom die uitkomt. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje of in ons buurland Duitsland. Solliciteren op een functie in Duitsland of in een ander Duitstalig land vereist een vlekkeloos Duits cv. Gewoonweg je Nederlandse cv vertalen in het Duits is niet de juiste manier. Hoewel het Nederlandse cv en de Duitse Lebenslauf (curriculum vitae) veel overeenkomsten hebben, zijn er ook belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden.


Solliciteren in Duitsland

Woon je in het grensgebied met Duitsland dan kun je bij het zoeken naar nieuwe baan je zoekgebied aardig uitbreiden. Of misschien denk je erover om te gaan werken in Zwitserland, Oostenrijk of Luxemburg. Bij solliciteren in een Duitstalig land is het hebben van een Duits cv een must.


Het Duitse curriculum vitae bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen:


 • Personalia - Persönliche Daten
 • Opleidingen - Ausbilding
 • Cursussen - Kurse
 • Werkervaring - Berufliche Laufbahn
 • Talen - Sprachen
 • Vaardigheden - Fähigkeiten
 • Hobby’s en interesses - Hobbys und Interessen 


Curriculum vitae is de Latijnse naam voor levensloop. Een Duits cv heet dan ook ‘einen Lebenslauf’


Persoonlijke gegevens – Persönlichen Daten

Net als bij een cv in de Nederlandse taal zijn de volgende gegevens het belangrijkste in je Duitse cv:Daarnaast is het handig om de landcode te noemen bij het invullen van je telefoonnummer: +31 6 12345678. Solliciteer je naar een functie in een Duitstalig land dan is het aan te raden om ook je nationaliteit te vermelden op je levensloop. Foto’s worden meestal rechtsboven op het Duitse cv geplaatst of op het voorblad mocht je daarover beschikken.


Opleidingen, cursussen en trainingen – Ausbilding und Weiterbilding

Ook in een Duits cv noteer je je gevolgde opleidingen en afgeronde cursussen en trainingen. Omdat het Duitse onderwijssysteem afwijkt van ons Nederlandse systeem, doe je er goed aan om duidelijk te omschrijven wat je opleidingsniveau is. Zo maak je het de recruiter of je toekomstige werkgever een stuk makkelijker. Onderstaande termen helpen je op weg bij het maken van een Duits curriculum vitae.


 • Vwo-diploma - Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife
 • Havo-diploma - Fachhochschulreife
 • Hbo-diploma - Fachhochschuldiplom
 • Wo-diploma - Master (wissenschaftliche Hochschule) 


Heb je een bepaald diploma behaald waarvoor geen gelijkwaardige Duitse term bestaat? Probeer dan voorbeelden te geven van hetgeen je hebt geleerd.


Werkervaring – Berufliche Laufbahn

Uiteraard is deze sectie samen met het onderdeel ‘opleidingen’ een van de meest belangrijke hoofdstukken van je Duitse cv. Zoek naar een goede vertaling van je functienaam en ga zo beknopt mogelijk te werk bij het beschrijven van je functie. In Duitsland houden ze van feiten en overzichtelijkheid. Het beste maak je gebruik van opsommingen in je cv in plaats van het uitschrijven van je uitgevoerde taken. 


Gaten in je cv zijn een no go in Duitsland en kunnen direct tot een afwijzing leiden. Let er goed op dat gaten worden opgevuld door bijvoorbeeld een verklaring te geven. Heb je een aantal maanden een wereldreis gemaakt? Vermeld dit dan in je cv. Ook studie of het krijgen van kinderen zijn redenen die je kunt benoemen om de leegte in je levensloop op te vullen.


Talenkennis - Sprachen

Spreek je meerdere talen en overweeg je om te gaan werken in Duitsland? Dan kan jouw talenkennis in je voordeel werken tijdens je sollicitatie. Neem in je cv op welke talen je spreekt en op welk niveau. Is jouw kennis van de Duitse taal redelijk? Noteer dit ook zo op je curriculum vitae. Schrijf je op dat je vloeiend Duits praat dan kun je behoorlijk door de mand vallen tijdens het sollicitatiegesprek.


Onderteken je Duitse curriculum vitae

Een handtekening is waarschijnlijk een van de grootste verschillen tussen een Nederlands en een Duits cv. In Duitsland zet je namelijk de plaats en de datum in de linkerbenedenhoek van je cv en rechtsonder plaats je je handtekening. Maak het jezelf makkelijk door je handtekening te scannen en op te slaan als .jpg of .png. Zo kun je eenvoudig je handtekening toevoegen aan je cv.


Lay-out van je Duitse cv

Duitsers stellen het erg op prijs wanneer je cv een sobere uitstraling heeft en er overzichtelijk uitziet. Vermijd hierbij felle kleuren en tierelantijntjes. Donkerblauw, grijs en donkergroen zijn uitstekende kleuren voor een Duits cv.


Foutloos Duits

Wil jij kans maken om op gesprek te gaan bij een bedrijf in Duitsland? Dan moet je ervoor zorgen dat jouw cv geen enkele spelfout bevat. Hoe klein de fout ook, hoogstwaarschijnlijk beland jouw cv in de prullenbak nadat je toekomstige werkgever de spelfout gezien heeft. Laat daarom je Duitse cv goed controleren door een Duitse taalkundige voordat je je sollicitatie verstuurt.

Voorbeeld cv administratief medewerker

CV voorbeeld administratief medewerker

Door de digitalisering worden bepaalde taken in de administratieve dienstverlening overbodig gemaakt. Als je als administratief medewerker met je tijd mee blijft gaan en op de hoogte blijft van de laa...

Lees verder »
CV accountmanager of vertegenwoordiger

CV voorbeeld accountmanager

Er zijn veel vacatures te vinden voor een functie als accountmanager of vertegenwoordiger. In welke sector je ook op zoek bent, het zal over het algemeen geen moeilijke zoektocht worden. Maak het jeze...

Lees verder »
CV beveiliger, bewaker of beveiligingsmedewerker

CV voorbeeld beveiliger

De laatste jaren zijn er steeds meer vacatures bijgekomen in de beveiliging. Ben je op zoek naar een baan als beveiliger of beveiligingsmedewerker dan moet het vinden van een nieuwe baan geen probleme...

Lees verder »