Maak je cv als psycholoog

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
CV voorbeeld psycholoog

CV voorbeeld psycholoog

Ga je op zoek naar een job als psycholoog dan zul je merken dat je goed moet zoeken naar de juiste vacature. Heb je die eenmaal gevonden, zorg voor een goed opgebouwd cv om de meeste kans te maken op die nieuwe job. Onderstaande tips helpen je bij het schrijven van een professioneel psychologen cv.


Er zijn verschillende soorten psychologen bijvoorbeeld een GZ-psycholoog, een klinisch psycholoog, een toegepast psycholoog of een basispsycholoog. Werk je als psycholoog dan geef je meestal algemeen advies, begeleiding en therapie aan personen die daar behoefte aan hebben. Dit kunnen mensen zijn die op zoek zijn naar geestelijke of emotionele ondersteuning. Een psycholoog kijkt naar het gedrag van iemand en onderzoekt gedachten en emoties die ten grondslag liggen aan dat bepaalde gedrag. Personen met een trauma, depressie, angst of relatieproblemen hebben bijvoorbeeld baat bij de hulp van een psycholoog. 


Een psycholoog voert onder andere de volgende taken uit:


  • het opstellen en navolgen van behandelplannen
  • het ondersteunen van stagiaires en basispsychologen
  • het meedenken in de beleidsontwikkeling  


In de gezondheidszorg, het onderwijs, bij de overheid of in het bedrijfsleven zijn psychologen nodig.Personalia

Elk goed curriculum vitae begint met het noemen van je persoonlijke gegevens, ook je psychologen cv. Laat de recruiter of toekomstige werkgever weten wie je bent, waar je woont en hoe hij of zij jou het beste kan bereiken. Wel is het van belang om goed te controleren of je gegevens bijgewerkt zijn zodat je niet de kans misloopt te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je personalia bestaat niet alleen uit je NAW-gegevens, maar kan ook informatie bevatten zoals een link naar je eigen website of een zelf gepubliceerd onderzoek. Heb je een LinkedIn-account dan kun je deze hier ook vermelden.


Personalia

Naam: Marly ten Cate

Adres: Diemerkade 1, 1111 AA Diemen

Telefoonnummer: 0612345678

E-mailadres: e-mail@adres.nl

Geboortedatum: 1 juni 1990

LinkedIn: www.linkedin.com/marlytencate

URL: www.onderzoek.nl/marly-ten-cate 


Persoonlijk profiel

Meestal hebben psychologen een soortgelijke opleiding gevolgd en beschikken ze over vergelijkbare werkervaring. Hoe kun je je dan toch onderscheiden van de overige kandidaten die op de vacature hebben gereageerd? Door een persoonlijk profiel toe te voegen aan je cv. Een mooie binnenkomer waarin je in een paar zinnen omschrijft wie jij bent, hoe je werkt en wat je ambitie is.


Persoonlijk profiel

Als psycholoog met bijna zeven jaar ervaring zoek ik altijd naar overeenkomsten met mijn cliënt om een goede vertrouwensband op te kunnen bouwen. Een sterke vertrouwensband draagt bij aan een nog betere begeleiding. Om de sfeer luchtig te houden, gebruik ik humor tijdens de sessies. In de nabije toekomst wil ik me verder specialiseren in kinderpsychologie. 


Opleidingen en cursussen

Er zijn verschillende manieren om psycholoog te worden. Door een hbo-opleiding te volgen kun je aan de slag als praktisch uitvoerend psycholoog. Ook bestaat er een universitaire bacheloropleiding psychologie. Deze kun je verder aanvullen met een masteropleiding om je te specialiseren in een bepaalde richting. Aangezien er meerdere opleidingen en specialisaties zijn, is het van belang deze duidelijk te noemen in het kopje ‘Opleidingen’. Aanvullende cursussen zoals EMDR zijn ook onmisbaar op een psychologen cv. 


Opleidingen

September 2012 – juni 2013 Master Klinische kinder- en jeugdpsychologie, Tilburg University, Tilburg

September 2008 – juni 2012 Bachelor Psychologie, Maastricht University, Maastricht 


Cursussen

2018 Cognitieve gedragstherapie

2015 EMDR en systeemtherapie  


Werkervaring

Werk je al een aantal jaar als psycholoog dan is je werkervaring de manier om de recruiter te overtuigen van je kennis en kunde. Een goede aanvulling op je werkervaring is het toevoegen van een persoonlijke touch. Op deze manier kan je toekomstige baas zich een beeld vormen van het type psycholoog dat je bent. Als je nog niet over een uitgebreide werkervaring beschikt, leg je de focus op je studie, specialisatie en de stages die je hebt gelopen. 


Werkervaring

Februari 2017 – heden Klinisch kinder- en jeugdpsycholoog, Kids United, Utrecht

Bij deze afdeling gericht op kinderen en jeugdigen draag ik als hoofdbehandelaar de verantwoordelijkheid voor diagnostiek en hulpverlening voor mijn cliënten. Daarnaast ondersteun ik basispsychologen en behandelaren in opleiding. Mijn taken bestaan uit: 

  • het controleren en coördineren van de voortgang van behandelingen
  • het meten van resultaten
  • het ontwikkelen van beleid 


September 2013 – januari 2017 Basispsycholoog, Vitaal & gezond, Maastricht

In mijn functie als basispsycholoog werkte ik met kinderen en jeugdigen uit probleemgezinnen. Hierbij kwamen vaak depressies, angstklachten en stressklachten naar boven. Tijdens de sessies zorgde ik voor een warm onthaal en een vleugje humor zodat mijn cliënten zich op hun gemak voelden. Mijn taken bestonden uit:

  • het opstellen van behandelplannen
  • het uitvoeren van diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen
  • het participeren in praktijkvergaderingen om de kwaliteit en klanttevredenheid naar een hoger niveau te tillen 


Stages

Volg je een studie psychologie dan zul je stage moeten lopen en je opgedane theoretische kennis in de praktijk brengen. Jouw stages zijn onderdeel van je werkervaring en horen zeker op je psychologen cv thuis. In je stagebeschrijving schrijf je wat je gedaan hebt tijdens de stage, wat je taken waren en wat je hebt geleerd. Heb je tevens een scriptie geschreven of een afstudeeronderzoek verricht? Vermeld deze dan ook op je cv.


Stages

Januari 2012 – juni 2012 Masterstage klinische kinder- en jeugdpsychologie, Van Houten Care, Tilburg

Tijdens mijn stage bij psychologenpraktijk Van Houten Care leerde ik verschillende behandelvormen kennen zoals systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie. Verder leerde ik de juiste behandelvorm toepassen bij de specifieke problematiek. 


Vaardigheden en eigenschappen

Elke psycholoog dient over bepaalde vaardigheden en eigenschappen te beschikken. Zonder de juiste vaardigheden kun je je werk niet goed uitvoeren. Omdat een recruiter niet weet wat jij wel en niet kunt, moet je dit dus noteren op je cv. Ook is het slim om goed de vacaturetekst door te nemen zodat je weet wat een toekomstige werkgever wil terugzien in de kandidaat. Zo heb je als psycholoog sterke communicatieve vaardigheden nodig. Kennis van bepaalde software om behandelplannen op te stellen is ook interessant voor de lezer.


Inlevingsvermogen is een essentiële eigenschap als psycholoog zijnde. Je dient je cliënt te begrijpen voordat je ze ook daadwerkelijk kan helpen. Empathisch zijn en goed kunnen luisteren zijn ook niet weg te denken als eigenschappen die bij een psycholoog horen.


Vaardigheden

Sterke communicatieve vaardigheden – zeer goed

EMDR – zeer goed

Cognitieve gedragstherapie – zeer goed

E-Prime – zeer goed


Eigenschappen

Inlevingsvermogen

Empathisch zijn

Goed kunnen luisteren 


Lay-out van je psychologen cv

Aangezien er tientallen en soms honderden reacties kunnen binnenkomen op een vacature, zul je ook de buitenkant van je curriculum vitae een boost moeten geven. Een overzichtelijk en ‘clean’ cv wordt beter onthouden dan een rommelige versie. Voldoende witruimte toevoegen en titels en koppen gebruiken zorgen ervoor dat je cv goed leesbaar wordt. Kies daarnaast voor een strakke en professionele lay-out. Teveel en te felle kleuren zijn af te raden, maar je cv mag best een rustige accentkleur krijgen om op te vallen. Op CVwizard vind je verschillende eigentijdse en aantrekkelijke lay-outs voor je psychologen cv.


Maak nu je eigen psychologen cv! 

CV voorbeeld loodgieter

CV voorbeeld loodgieter

Een loodgieter is een echte vakman. Vroeger hielden loodgieters zich alleen bezig met het gieten van lood en het aanleggen van waterleidingen. Tegenwoordig is het beroep van loodgieter zeer veelzijdig...

Lees verder »
CV voorbeeld apotheker

CV voorbeeld apotheker

Wanneer je het beroep van apotheker of farmaceut uitoefent, ben je een geneesmiddelendeskundige en is het jouw verantwoordelijkheid dat patiënten de juiste geneesmiddelen worden verstrekt. Veel genees...

Lees verder »
CV timmerman of timmervrouw

CV voorbeeld timmerman

Als timmerman of timmervrouw is er voldoende werk te vinden; zeker als je in de bouw wilt werken. Om in aanmerking te komen voor een nieuwe baan als timmerman heb je een goed cv nodig waarmee je kunt...

Lees verder »