Maak je cv in 3 stappen

Vul je gegevens in, kies een template en download je cv. Gemakkelijk en snel – klaar in 10 minuten. Start direct!

CV maken
CV student scholier

Student cv

Op zoek naar een stage, bijbaan of je eerste echte baan? Als student of scholier beschik je meestal niet over veel relevante werkervaring. Hoe zorg je er dan toch voor dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Door extra aandacht te besteden aan het maken van een goed en uitnodigend cv. Hoe je dat doet, lees je hier!


Welke vorm kies je?

Het is handig om te weten dat er meerdere soorten cv’s bestaan zoals het chronologisch cv, teruglopend cv en het vaardigheden cv. Voor studenten en scholieren is het chronologische cv een uitstekende keuze. Je begint – na je persoonlijke gegevens en een profielschets - met het omschrijven van je opleidingen gevolgd door werkervaring en overige informatie in volgorde van tijd. Stap je net de arbeidsmarkt op dan heb je meestal geen (of weinig) werkervaring. Wat je wel hebt, is alle kennis die je hebt opgedaan tijdens je studie. En dat is precies wat je benadrukt met een chronologisch cv. 


Welke onderdelen zet je op je cv?

Een goed curriculum vitae bestaat uit een aantal standaard onderdelen zoals:


 • Persoonlijke gegevens
 • Persoonlijk profiel
 • Opleidingen
 • Werkervaring
 • Overige informatie 


Om je cv verder uit te breiden kun je ook relevante nevenactiviteiten vermelden. Zeker op een studenten cv mag dit onderdeel eigenlijk niet ontbreken. Verder is een persoonlijk profiel een mooie binnenkomer om de lezer ervan te overtuigen vooral verder te lezen en jouw cv op de juiste stapel neer te leggen. Spreek je je talen? Schrijf ze gerust op. Heb je hobby’s en interesses die relevant kunnen zijn voor je sollicitatie? Zeker noteren.


Personalia

Je begint je cv met je personalia: naam, adres, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer


Heb je een LinkedIn-profiel of een blog? Voeg ze dan toe aan je studenten cv. Documenten die voorzien zijn van een goede foto doen het ook goed bij recruiters. Kies wel een zakelijke foto en geen vakantiekiekje.


Extra tip: zorg voor een formeel e-mailadres met bijvoorbeeld je voor- en achternaam erin zodat je professioneel overkomt.


Persoonlijk profiel

Onder je personalia ga je verder met je persoonlijke profiel. Dit korte stukje tekst van een zin of vier biedt de werkgever veel informatie over de kandidaat. Je omschrijft je persoonlijkheid, je manier van werken en je ambities. Originaliteit scoort bij dit onderdeel punten.


Opleidingen en cursussen

De volgende stap is het vermelden van je opleidingen, cursussen en trainingen. Per opleiding schrijf je de volgende dingen op:


 • De naam van de onderwijsinstelling
 • De naam van de opleiding (en eventueel studierichting)
 • De datum
 • En of je een diploma hebt behaald 


Geef wat extra informatie over de opleiding die je volgt en beschrijf in een aantal zinnen wat je geleerd hebt. Specialisaties of minors gevolgd? Voeg deze dan ook toe.


Werkervaring, nevenactiviteiten en stages

Het onderdeel ‘Werkervaring’ kan een beetje tricky zijn. Zeker als je weinig tot geen werkervaring hebt. Maar de vraag is: hoe kun je jezelf onderscheiden van de rest zonder ervaring? Door het woord ‘ervaring’ te vinden in andere activiteiten die je hebt gedaan.


Veel studenten zijn lid van een studentenvereniging en organiseren feesten, studiereizen en bijvoorbeeld workshops. Dit is een krachtige nevenactiviteit die je op je cv kunt zetten. Hiermee toon je aan dat je kunt omgaan met verantwoordelijkheid en dat je over organisatorisch talent beschikt.


Ook de stages die je hebt gelopen kun je zien als werkervaring. Oké, je hebt er waarschijnlijk weinig of niks aan verdiend, maar werk is werk. Denk na over de volgende vragen als je je stages gaat vermelden:


 • Wat voor soort stage heb je gelopen?
 • Wat was je functie?
 • En welke werkzaamheden heb je uitgevoerd? 


De antwoorden op bovenstaande vragen is essentiële informatie voor je studenten cv.


Onderscheid jezelf met je vaardigheden

Er is geen betere manier om je als student of scholier te onderscheiden dan door je vaardigheden op te nemen in je curriculum vitae. Bedenk goed welke vaardigheden en eigenschappen je wilt benoemen. Solliciteer je op een functie als grafisch vormgever? Zorg dat je het woord creatief laat vallen en vermeld je dtp-kennis. Een bijbaan in een winkel? Dan lezen recruiters graag dat je klantgericht bent en kunt omgaan met kassasystemen. Je ziet dat je het beste jouw vaardigheden en eigenschappen kunt kiezen die het best aansluiten op de functie waarop je solliciteert.


Spreek je talen en schrijf ze op

Zeker voor functies bij internationale bedrijven is het vermelden van de talen die je beheerst een waardevolle toevoeging aan je studenten cv. Liegen is uit den boze en kan je duur komen te staan. Stel dat je solliciteert op een bijbaan als callcentermedewerker en je schrijft op je cv dat je Duits taalkennis uitstekend is. Zorg er dan voor dat dit ook daadwerkelijk zo is, want je valt op het sollicitatiegesprek ongetwijfeld door de mand als de interviewer je vraagt om het gesprek in het Duits voort te zetten.


Je studenten cv aanpassen aan de vacature

Wil je opvallen? Dan kom je er niet met een 12-in-1-dozijn curriculum vitae. Je zult jezelf zo goed mogelijk moeten presenteren en dat doe je door jouw studenten cv aan te passen naar de wensen en eisen die worden gesteld in de vacature. Het is even een klusje, maar het vergroot wel je kansen op die baan. Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je ook een uitgebreid basis cv opstellen. Hierin schrijf je alles op aan werkervaring, stages, opleidingen, nevenactiviteiten en vaardigheden. Zo hoef je alleen nog maar de relevante onderdelen eruit te lichten als je gaat solliciteren.


Een paar laatste tips voor je studenten cv

Je hebt nu je cv vormgegeven en de belangrijkste informatie erin opgenomen. Tijd om de puntjes op de i te zetten. Daarom een paar handige laatste tips:


 • Zorg dat je cv niet langer is dan twee A4-tjes.
 • Koppen, tussenkoppen, een strakke uitlijning en opsommingstekens maken je cv overzichtelijk en goed leesbaar voor de recruiter.
 • Print je cv eerst uit voordat je hem doorstuurt. Zo kun je controleren of de lay-out niet verspringt. Een rommelig cv versturen zou zonde zijn.
 • Een typefout is zo gemaakt, dus je cv laten controleren door iemand anders is een must!
CV voorbeeld makelaar

CV voorbeeld makelaar

De functie van makelaar is zeer breed. Je brengt vraag en aanbod bij elkaar zoals de verkoop of verhuur van een woning met kopers of huurders. Als woningmakelaar bemiddel je voor klanten bij koop, ver...

Lees verder »
CV schoonheidsspecialiste

CV voorbeeld schoonheidsspecialiste

Een van de functies binnen de schoonheidsbranche waarvan je kunt spreken van echte allrounders zijn schoonheidsspecialistes. Schoonheidsspecialistes voeren een groot arsenaal aan behandelingen uit waa...

Lees verder »
CV schilder

CV voorbeeld schilder

Als schilder kun je aan de slag bij een schildersbedrijf, een aannemer of een industrieel bedrijf in verschillende sectoren. Er heerst een gunstige arbeidsmarkt en er zijn voldoende vacatures te vinde...

Lees verder »